Felttoget i Nord-Trøndelag 1940

Postet i historie 3. mai 2013 av Arnt-Erik Selliaas
Historietime i klasse 3IDB ved Steinkjer videregående skole, der dagens krigsbegivenheter blir studert nøye. Foto: Trønder-Avisa

Vi er rimelig stolte av vårt digitale historiske atlas med 100 interaktive kart som visualiserer viktige hendelser og historiske prosesser fra de eldste sivilisasjoner til vår tid. Kartet «Krigen i Norge 1940» i Historisk atlas er et godt oversiktskart over viktige begivenheter i 1940 med bilder og en filmsnutt fra den engelske filmavisen viser kamper i og omkring Narvik.

Trønder-Avisa har laget et genialt lokalhistorisk dypdykk i felttoget i Nord-Trøndelag fra 9. april til 5. mai 1940 som på en utmerket måte supplerer vår oversiktlige framstilling.

Vi følger felttoget

Dag for dag følger vi dramatikken fra tyskernes framrykking i Nord-Trøndelag etter landgangen i Trondheim uten at ett eneste skudd ble avfyrt. Vi kan følge med på et kart over Nord-Trøndelag og lese hva som skjedde samme dato i 1940. Hva gjorde tyskerne, hva gjorde nordmennene. Nettsiden er fylt med dokumenter, dagbøker, klipp fra samtidens aviser, øyevitneskildringer og et stort antall bilder. Og hvilke bilder! Som lærebokredaktør i historie har jeg sett mange bilder fra krigen i Norge, men dette bildeutvalget overgår alt jeg har vært borti før. Og hver dag publiseres det nye.

I skrivende stund er det 17. april, og engelskmennene som har gått i land i Namsos, rykker raskt sørover. Jeg vet hva som skal skje om få dager. Steinkjer blir bombet søndag den 21. april 1940 og dagen etter. 242 hus blir ødelagt, og ca. 1800 personer blir plutselig hjemløse. To dager seinere blir byen invadert av tyske soldater. Jeg er spent på hvordan dette blir presentert på nettstedet.

 

Bombingen av Steinkjer sentrum var nådeløs og brutal. Svært mange hus ble totalt ødelagt. Lysestaken og eggstaupet som er avbildet, var de eneste «hele» gjenstandene som ble funnet i ruinene etter huset til min svigerfar Odd Wist og hans foreldre Emma og Paul Wist noen dager etter bombingen. Foto: Arnt-Erik Selliaas

Bombingen av Steinkjer sentrum var nådeløs og brutal. Svært mange hus ble totalt ødelagt. Lysestaken og eggstaupet som er avbildet, var de eneste «hele» gjenstandene som ble funnet i ruinene etter huset til min svigerfar Odd Wist og hans foreldre Emma og Paul Wist noen dager etter bombingen. Foto: Arnt-Erik Selliaas

Bombingen av Steinkjer skulle hindre at de tyske styrkene i Midt-Norge ble truet etter invasjonen. Midt-Norge var viktig for tyskerne for å sikre forsyninger til Nord-Norge. Det var en ren militær begrunnelse for bomben av Steinkjer den 21. og 22. april 1940.

Formålet var å hindre britiske styrker i å ta Trondheim og true de tyske styrkene som hadde gått i land i Midt-Norge. Trondheim og Værnes var strategisk viktig for tyskere, for å sikre forsyningslinjene til Narvik-området

Hvis jeg var historielærer …

Hvis jeg var historielærer i Nord-Trøndelag (jeg flytta fra Steinkjer for over 40 år siden), ville jeg ha starta hver historietime med en grundig gjennomgang av dagens oppslag. Jeg tror elevene lærer mye generell historie ved å gå i dybden i lokalhistorien. Men vi må ikke begrave oss i lokalhistorien og si som en stortingsmann fra Toten sa i gamle dager: leve Toten, drit i Norge. Vi trenger den store fortellingen også, ogden får elevene gjennom lærebøkene i historie.

Fortsettelsen

Denne serien i Trønder-Avisa avsluttes 5. mai. Men jeg håper og regner med at nettsiden blir liggende åpent tilgjengelig lenge etter det, slik at flere elever som vokser til, kan ha utbytte av opplegget. Den fortjener også mange følgere langt utenfor Nord-Trøndelags grenser.

Om forfatteren

Arnt-Erik Selliaas er redaktør for historie, geografi og samfunnsfag for videregående skole. Nå arbeider han med ettbindsutgave av Historie Vg2 og Vg3 og revisjon av GEOGRAFI. De siste par årene har han brukt mye tid på historiske kart – både på papir (Historisk atlas) og på nett (pc/mac og iPad). Han storkoser seg med kuriositeter og er en ivrig slektsforsker, han er skøytenostalgiker og graver seg ned i historiske petitesser.

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.