Jobbstart – en introduksjon til norsk arbeidsliv

Postet i norsk andrespråk 31. august 2015 av Hilde Mari Haugen

For mange fremmedspråklige er det utfordrende å tilegne seg kunnskap om norsk arbeidsliv. Læreverket Jobbstart fra Cappelen Damm gir en introduksjon til norsk arbeidsliv for voksne og unge innvandrere. Med utgangspunkt i filmer og foto fra arbeidsplasser viser Jobbstart ord og uttrykk som er vanlige å bruke på jobb, og hvilke krav og forventninger som gjelder. Læreverket gir også tips til hvordan man kan gå fram for å skaffe seg en jobb. Her kan du se en demonstrasjon av læreverket.

Seks yrker og jobbsøking

Jobbstart tar for seg seks vanlige yrker, men innholdet er også overførbart til andre yrker.

  • Kantinemedarbeider
  • Lagermedarbeider
  • Pleieassistent
  • Renholder
  • Barnehageassistent
  • Butikkmedarbeider

I tillegg finnes tre øvingsbolker for jobbsøking, CV-skriving og jobbintervju.

Jobbstart har langsom progresjon som sikrer innlæring av nytt vokabular, og det er lagt inn mye film og foto som støtter opp om innholdet i oppgavene. Alt innhold presenteres og bearbeides gjennom oppgaver, og det er lagt stor vekt på forståelse av muntlige beskjeder og informasjon. Hvert oppgavesett blir innledet med en film fra arbeidsplassene og hver yrkesdel inneholder mer enn 200 oppgaver. Det er lagt til rette for kommunikasjon mellom lærer og deltaker.

Jobbstart - læreverk om norsk arbeidsliv

 

Jobbstart Elevnettsted

Elevnettstedet er enkelt og morsomt å bruke for deltakerne. Det har en tydelig struktur som gjør det lett å velge mellom ulike yrker, nivåer og oppgaver. De fleste oppgavene er flervalgsoppgaver med lyd og bilder.

 

Jobbstart Lærernettsted

Lærernettstedet inkluderer elevnettstedet og inneholder en fyldig lærerveiledning, foto- og filmmapper og forslag til felles aktiviteter.

 

Passer for alle som vil ut i norsk arbeidsliv

Jobbstart er utviklet for andrespråklige voksne og ungdommer med lave norskferdigheter som ønsker kunnskap om norsk arbeidsliv og veier til egen jobb. Innholdet ligger på nivå A1 og A2. Progresjonen er langsom med mye repetisjon, og Jobbstart kan brukes på både spor 1 og 2. Verket er utviklet med støtte fra VOX.

Du kan lese mer og bestille lisenser til Jobbstart www.cdu.no og på jobbstart.cappelendamm.no

Lisenser koster kr 100 inkl. mva. for elevlisenser og kr 305 inkl. mva. for lærerlisenser per skoleår.

IMG_1357

Fra seksjonen Kantinemedarbeider.

Om forfatteren

Hilde Mari Haugen er markedsansvarlig for norsk som andrespråk.

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *