Maos rike – En lidelseshistorie
Mange kinesere fikk et bedre liv under Mao, men prisen de betalte var skyhøy. Trolig ble mer enn 50 millioner mennesker ofret på revolusjonens alter i hans styretid fra 1949 til 1976.
For tre år siden utga jeg MIDTENS RIKE – En vandring i Kinas historie. Boken handler om Kinas historie fra de tidligste tider til Maos maktovertakelse i 1949. Min nye bok,MAOS RIKE – En lidelseshistorie, er et forsøk på å beskrive de dramatiske årene som fulgte. Mao forble partiformann og landets ubestridte leder til sin død i 1976.
I Norge er de historiske fremstillingene av Mao-epoken få. For flere år siden vakte Li Zhisui, Maos mangeårige livlege, oppsikt med sin nærgående biografi om formannen. Senere kom de fyldige bidragene til Philip Short og Jung Chang. Hver på sin måte føyer de seg inn i rekken av nyttige bøker om «det nye Kina». Men historien er som en kinesisk eske. Bak hver finner vi en ny, fylt med aktører og skjebner som aldri slutter å forundre.
Med dette bidraget ønsker jeg å utfylle bildet. I stor grad drar jeg nytte av andre kjennere av landet. Bøkene eller avhandlingene de har skrevet, er stort sett lett tilgjengelige, men foreligger på andre språk. Desto viktigere er det å gjøre dem kjent for et norsk publikum.
Professor Frank Dikötters verk om lidelsene under Det store spranget fra 1958 til 1961 er et godt eksempel. Hvor mange har fått med seg hans gruoppvekkende konklusjon, at mer enn førti millioner kinesere sultet ihjel i løpet av de tre uhyggelige årene? Trolig snakker vi om den største menneskeskapte tragedie i historien.
I tillegg til andres forskningsfunn byr jeg på beretningene til flere samtidsvitner. Heldigvis tør stadig flere kinesere snakke med større åpenhet om Mao-tiden. Mange er eldre mennesker, de har ikke lenger noe å tape. Andre er forfattere, dissidenter eller flyktninger i eksil. Flere av dem bærer på grusomme minner. Ofrenes stemmer er viktige. I tradisjonell historieskrivning får de ofte liten plass. Litt av formålet med denne boken har vært å gi dem større rom.
For forskere kan det være et problem at ofre velger å tie. Deres taushet er forståelig. De har brent seg før og vil ikke gjøre det en gang til. Det eneste som opptar dem, er å ha fred med seg selv og sine omgivelser. Heller ikke det herskende kommunistpartiet har så mye å melde. Som vokter av den røde arv vil det ikke slippe historikerne altfor tett innpå seg. Bedre å se fremover enn bakover, lyder partiets velmente råd.
ipedia.org/wiki/Deng_Xiaoping»>Deng Xiaoping formante sine kolleger i 1981 før de avsa den endelige dommen over Maos politiske liv: «Det er bedre å gi en generell fremstilling og ikke gå for mye i detalj.» I bokens siste kapittel forsøker jeg å beskrive de begrensninger som møter forskere av Kinas nære historie.