Fagsnakk fra Cappelen Damm

Forsideomslag KRLE 9

KRLE 8-10 engasjerer elevene med filosofi

Når elevene åpner nyheten KRLE 8–10 fra Cappelen Damm, får de utforske etiske og eksistensielle dilemmaer fra vår felles hverdag: Hvordan kan vi lære å være uenige i en flerkulturell virkelighet?

Livssynsåpenhet: Et tidsskille i tros- og livssynspolitikken?

«Det livssynsåpne samfunn» er blitt et nøkkelbegrep i diskusjonen om religion og politikk i Norge og ligger til grunn for den nye Lov om tros- og livssynsamfunn, som gjelder fra 2021. Men hva er et livssynsåpent samfunn? Visjonen om det livssynsåpne samfunn organiserer forholdet mellom politikk og religion på en ny måte. Men det er […]
Lyskrans til Lucia-feiring

Jul på norsk – kultur, kos og konflikt

Jul og juletida me nå er inne i, er tettpakka med symbol og forteljingar om kva norske juletradisjonar inneber. Overalt dukkar det opp referansar som kan fortelja oss om korleis religion, kultur og samfunn er tett vovne saman, og om korleis kontakt og migrasjon over landegrenser også speler inn. Figurar som Santa Lucia, nissar og Jesusbarnet vitnar om eit samspel av kultur, kos og konflikt. Kanskje kan det også fortelja oss noko meir om kva slags rolle religion speler i samfunnet vårt?

Historie

Urfolk, assimilasjonspolitikk og å snakke samme “historiske språk”

Etableringen av nasjonalstater har historisk sett hatt katastrofale følger for urbefolkninger. Over hele verden har urbefolkninger møtt ekstrem vold – som massakrer og fullstendig fysisk utryddelse – og assimilasjonstiltak som har tatt sikte på at urbefolkningen skulle forsvinne som gruppe gjennom å tas opp i majoritetsbefolkningen. I Canada avla en sannhets- og forsoningskommisjon i 2015 […]
Blå rose

Døden i livet

Ny, tverrfaglig Open Access-antologi utfordrer oppfatningen om at døden er stuet bort og tiet i hjel i vårt samfunn.

Mormoner ble sett på som en trussel i Norge og ble nektet godkjenning som kirkesamfunn så sent som i 1955. I dag gjør musikalen «Book of Mormon» stor suksess. Her Frank Kjosås fra forestillingen på Det norske teateret (foto: Fredrik Arff)

«Mormoner bør ikke taales i Norge»

Grunnlovens forbud mot jøder fram til 1851, er godt kjent for de fleste. Mindre kjent er det at mormoner ble oppfattet som farlige samfunnsfiender.

Historie

Luther, reformasjonen og Norge

I år er det 500 år siden reformasjonen startet i Wittenberg i 1517. Martin Luthers kritikk av pavekirken utløste et brudd og en ny luthersk kirke.

Maleri av Adolph Tidemand «Haugianerne»
Historie

Hvem var Hans Nielsen Hauge?

«Hans Nielsen Hauge – hvis vi skal tro de menneskene som arresterte ham og satte ham i fengsel i 1804 – var en løgner, en svindler, en fanatiker, en tyv, en idiot og en fornærmelse mot fornuften og religionen. Han var en vanlig bondesønn som er blitt en slags helt i norsk historie, som leder […]
Historie

Holocaustdagen, hvorfor blir den markert?

I 2005 vedtok FN at 27. januar skulle markeres som Den internasjonale minnedagen for Holocaust. Det var på denne datoen i 1944 at russiske soldater befridde nazistenes største konsentrasjonsleir, Auschwitz.

Hold deg oppdatert på Fagsnakk